tisdag 29 november 2011

Heta Arbeten

Vi har nu fått ett till certifikat och det är ”Heta arbeten”. Det var Coor som hade hand om vår utbildning i detta, Jarl Lundholm och Micael Asterhäll. De hade hand om brandsäkerheten på VOLVO så stationen låg i huset bredvid skolan. På denna utbildning är det meningen att vi ska få en förståelse över hur farligt det är att utföra arbeten där det finns en brandrisk tex när man använder en svets. Om man ska utföra ett ”hett” arbete, ska man tänka på att man har tillstånd till att göra arbetet, att man vet vad som finns på andra sidan vägen om man svettsar i ett rör då hela röret kan bli så varmt att materialet runt omkring antänder, ha det rent och snyggt på arbetsplatsen, använda en brandvakt och att ha släckutrustning på plats om olyckan skulle vara framme. Vi fick även se filmer om hur fort elden tar sig i ett vanligt vardagsrum. Är skrämmande att se hur fort det egentligen går. Sedan pratade vi också om att ofta på offentliga platser tar folk inte brandlarmet så seriöst direkt eftersom de kanske inte ser någon eld. Detta är mycket farligt eftersom det går fort när det väl händer och då kanske man inte hinner ut.
Till sist fick vi prova att släcka en eld med en brandsläckare.

Höghöjdsutbildning

Under vecka 45 hade vi höghöjdsutbildning. Jag hade sett fram emot denna vecka väldigt mycket. Så jag hade minst sagt höga förväntningar på denna vecka.

Det hela började på måndagen då vi först fick träffa våra utbildare. Det var två stycken Magnus och Pelle de kom ifrån Gotland och ifrån företaget BOSS AB (Brand och Sjösäkerhet).

Vi började med att gå igenom personligfallskyddsutrustning hur den ser ut vad man har den till och hur den används. Vi gick även igenom riskerna med klättring och hur en räddning sker om olyckan nu tyvärr skulle vara framme. Så en komplett klätterutrustning består av minst helkropps sele, fästpunkt, karbinhakar, falldämpare och hjälm. Som sagt gick vi sedan genom räddnings utrustningen och vad man gör vi olyckor. Dagen avslutade med att Magnus berättade historier ifrån sin tid som servicetekniker. Detta var väldigt kul framförallt det var första gången som hade just jobbat med det som vi kommer att jobba med.

På onsdagen var det sedan vår tur att få bekanta oss med utrustningen. Vi började med att klättra med sele med stödlinor ,krokar och hjälm vi provade även att klättra med glidlås. Det var mycket jobbigare att klättra med krokar än med glidlåset. Glidlåset tyckte jag personligen var helt perfekt att klättra med då man knappt märkte det.

Sedan skulle vi rädda vår kompis som hängde i stegen. Det gick ut på att vi monterade upp räddningsutrustningen (Milan) som man firar ner kompisen med. Sedan när allt är fäst efter konstens alla regler firar man försiktigt ner kompisen. Detta var kul. Det hela slutade med lite tävling om vem som kunde göra det snabbast. :)

Sedan på torsdagen var det dax att för första gången klättra i ett riktigt Vindkraftverk,
Det var en Enercon mölla utanför Mjällby. Dagen gick ut på att vi klättra upp i verket sedan kopplade vi på oss räddningsutrustningen (Milan). Sedan klättrade vi utgenom en lucka och firades ner på utsidan av möllan. Detta var väldigt spännande och pirrigt. Man hängde trots allt 66 meter up i luften i två rep. Men det gick bra och det var fantastiskt kul.

Så för att sammanfattta så var denna vecka väldigt lärorik spännade och kul. Har lärt mig mycket nytt och lärararna var fantastiskt bra. Jag kom även med i tidningen med lite kort så ska försöka att lägga upp det även här i bloggen så ni kan få se lite kort. 

Här är en länk med en tidningsartikel.
http://commersen.lokaltidningen.se/bransch-med-vind-i-seglen-/20111119/artikler/711239791 

JOKAB SAFETY

Vi har haft besök utav en föreläsare Anders Dieterle ifrån ABB/Jokab Safety. Det som Anders skulle prata om denna dagen var maskinsäkerhet. Han gick även in på plc-säkerhet, säkerhetsrelä och ljusbommar m.m.
Sedan skrev Anders upp hur man delar in olika säkerhetsklasser och vilka krav de har.

Så här såg det ut:

B ~ A= Konstruktion och val av komponenter som kan motstå förväntad påverkan.
1 ~ B= Användande av väl beprövade säkerhetskomponenter och säkerhetsprinciper.
2 ~ C = Säkerhetsfunktioner skall kontrolleras med lämpligt intervall.
3 ~ D = Ett ensamt fel skall inte leda till utebliven skyddsfunktion, när det är
rimligt och praktiskt möjligt skall felet upptäckas.
4 ~ E = Ett ensamt fel skall inte leda till utebliven skyddsfunktion, det ensamma
felet upptäcks vid eller före nästa gång säkerhetsfunktionerna används.

Efter detta sa Anders olika scenarion där vi själva skulle bestämma vilken säkerhetsklass det var.
Detta tyckte jag var ganska svårt eftersom det var väldigt mycket ny information. Jag fick känslan under hela föreläsningen att Anders trodde att vi kommit längre än vad vi hade egentligen gjort. Som sagt var det väldigt mycket ny information och snabbt tempo så svårt att förstå allt. Men lite ny kunskap fick jag med mig utav denna föreläsning.